Email: Hasło:
Zapomniałem hasła

Dania mięsne z wieprzowiny

NazwaZamieścił
Polędwiczki wieprzowe w sosiePatrycja
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkamiPatrycja
Boczek rolowanyPatrycja
Schab z pomarańczami.Edyta
» Inne kategorie

Wyszukiwarka

Fraza:
12.07.06
Autor(ka): Patrycja

Polędwiczki wieprzowe w sosie

Składniki

-polędwiczki wieprzowe (2-3),

-cebula (2 sztuki),

-czosnek (5 ząbków),

-sól, pieprz, wegeta,

-olej,

-śmietana (12-procentowa)-1 kubeczek,

-trochę mąki

Sposób przyrządzenia

Polędwiczki wieprzowe (w całości) opłukać i osuszyć. Podsmazyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Gdy się zarumienią to podlać je wodą i dusić pod przykryciem. Dodać sól, pieprz i wegetę.Cebulę pokroić w talarki i wrzucić do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę i też wrzucić do mięsa. Wszystko razem dusić, aż mięso zmięknie a cebula i czosnek będą bardzo miękkie. Dusić około 50 minut dolewająć co jakiś czas wody aby było dużo sosu. Gdy mięso będzie gotowe do śmietany wlać trochę wody (sosu) z mięsa i rozmieszać. Dodać tez troche mąki i wymieszać wszystko dokładnie. Wymieszane składniki wlać do mięsa. Wymieszać, zagotować.
Wyciągnąc mięso a sos przecedzić przez sitko.
Podawać z ugotowanymi ziemniaczkami i surówka lub kapustą.

Komentarze

 
17-04-2011 20:17
hehe, no wlasnie - co to jest poledwiczka w/g autora?? ja pokroilem zwykły cały kawałek wieprzowej poledwiczki tak jak to sie powinno robic, czyli prostopadle do włókien na kilkanascie cienkich plaserkow i lekko je jeszcze tluczkiem potluklem i co do wypowiedzi z 25 stycznia 2009 dusilem je 50 minut i byly doskonale. A poledwiczki rzeczywiscie po podsmazeniu sa dobre, ale gotowanie natychmiast zmienia ich twardosc i jesli chcemy je dusic, to miekkie stają sie dopiero wlasnie po takim czasie.
01-02-2011 08:58
muszę sprubować z tego co opisujecie to rewelacja
15-07-2009 15:30
A co to jest polędwiczka??????????
19-06-2009 14:26
przepyszne jest to danie!!! Ja jeszcze do wywaru dodałam pół kostki rosołowej drobiowej i uważam, że bardziej wydobyło smak. Ale ogólnie "palce lizać" :-)
19-06-2009 14:23
przepyszne jest to danie!!! Ja jeszcze do wywaru dodałam pół kostki rosołowej drobiowej i uważam, że bardziej wydobyło smak. Ale ogólnie "palce lizać" :-)
12-02-2009 00:43
pyszne ;))
25-01-2009 11:54
50 minut dusić? chyba ktoś oszalał! polędwiczki są tak delikatne, że po tym pierwszym
smażeniu będą już doskonałe,
19-03-2008 21:34
troche czasu minelo od publikacji przepisu ale polecam goraco. wysmienicie smakuje, mozna dodac piwa zamiast wody (dodaje goryczki), poledwice nie sa naszpikowane dodatkami a jednoczesnie maja swoj "wyraz". a i czasu i umiejetnosci na przygotowanie nie trzeba miec duzo!